in allen gevalle


in allen gevalle 1.0

(formeel; archaïsch)

in ieder geval; wat er ook gebeurt; wat er ook gebeuren mag; onder alle omstandigheden

Algemene voorbeelden


De gemachtigde ambtenaar van het Bestuur dagvaart de student voor een hoorzitting binnen de 10 werkdagen te rekenen vanaf de ontvangst van het beroep en spreekt zich uit over het beroep uiterlijk de vijftiende schooldag die volgt op de hoorzitting. Indien het beroep ontvangen wordt tijdens de zomervakantie spreekt de gemachtigde ambtenaar zich uit tegen 20 augustus. In allen gevalle volgt de betekening drie werkdagen op de beslissing.

http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_loi/change_lg.pl?language=nl&la=N&table_name=wet&cn=2007052438,

Dichte mist verhulde helaas de ideale lijn op de tweehonderd meter hoge, angstaanjagend steile noordwand van de 'Cheesecake'. Ik zie Cor nog in zijn gele Gore-tex als een kanarie hangen tegen de eerste van vele bijna loodrechte rotslagen. Op verzoek van Frank [...], maakten we na enkele vergeefse pogingen toch maar rechtsomkeert. In allen gevalle (wat er ook gebeuren mag) heeft ieder zijn eigen verantwoordelijkheid en dat dien je te respecteren.

http://www.buitensport-schotland.nl/munro/martinsnijders_2004_06.php?thema=7,

Buigingsvormen van alle zijn allen en aller; splitsing in 'al + lidwoord' is hier onmogelijk. De vorm allen vinden we in enkele vaste verbindingen zoals te allen tijde, in allen gevalle, in allen dele.

http://ans.ruhosting.nl/e-ans/05/09/02/04/body.html,

Met in wordt het voorzetsel in de voorbeelden transitief gebruikt, id est, in overdrachtelijke betekenis. Zo heeft de in in ingeving geenszins de betekenis van een plaats en/of richting, terwijl bijvoorbeeld in allen gevalle en in allen dele ook los worden geschreven omdat zij de oorspronkelijke betekenis van het voorzetsel gebruiken.

http://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/131253-ter-zake-inzake/,